Thursday, July 31, 2008

Krishna: A bailar!

En una de les escenes mes importants i conegudes del Mahabharata, Yudishtira, l'heroi Pandava i el mes gran dels cinc germans protagonistes, en un moment de flaquesa es juga tot el seu regne, totes les seves possessions i inclus els seus germans, la seva dona i a ell mateix en una partida de daus que acaba perdent. Els guanyadors son evidentment, els seus cosins, els malvats Kauravas que no dubten ni un moment a humiliar a l'esposa dels cinc Pandavas, Draupadi, estirant-la pels cabells i intentant treure-li la roba. En el moment en que el segon dels germans Kauravas, Dushassana, li comensa a estirar el sari, Draupadi veient la impotencia dels seus marits, s'encomana a Krishna, vuitena encarnacio de Vishnu sobre la Terra. Aquest li concedeix un sari de longitud infinita. Dushassana segueix estirant metres i metres de tela fins que, reventat per l'esfors, ha d'aturar la seva ofensa.
La conversa d'agraiment entre Draupadi i Krishna es l'escena que he estat treballant durant tots aquests dies. Cada frase son un munt de moviments, una bona colla de mudras i un no parar de gesticular amb la cara. Anem avansant amb el Gopi-asham, el meu mestre. Les bronques s'han convertit en catxondeig.
Aquesta es la Draupadi. En el Kathakali, originalment nomes hi intervenen homes i a vegades han de fer papers femenins.

_____________________

La pirotecnia de los cuervos:

se expanden en palmera

y... al centro negro.

___________________

Que transparente eres

gato (hombre);

vivir para necesitar.

1 comment:

The Horror said...

Es curios (o potser no) que el tema de que al teatre els papers els interpretessin actors i les dones no participaven. Al teatre tradicional xines, em sembla que era el mateix. I en temps de Shakespeare, a Anglaterra, com ens recorda la oscaritzada pel.licula 'Shakespeare in Love'. El teatre, al igual que la religio, la ciencia, la politica, reservada als homes. Vaja, que el teatre era TAN important com la religio o la politica o la ciencia. Llastima que la situacio hagi canviat tant avui dia. Vull dir la importancia del teatre a la societat, i no la presencia exclusiva d'homes!